این کتاب در دو مجلد، پژوهشی ویژهی زیارت مدینهی منوره و مکهی معظمه است که برای زائران عمرهی مفرده و حج تمتع، مفید فایده میباشد.
جلد اول:
بخش اول کتاب به معرفی مدینهی منوره اختصاص دارد. برای این منظور در فصل اول، نخست به فضیلت مدینهی منوره و زیارت رسول اکرم صلیاﷲعلیهوآله پرداخته شده است. سپس درباره فضیلت مسجدالنبی بحث شده و جایجای این مسجد ارجمند، مانند روضهی نبوی، مقام جبرائیل و خانهی حضرت زهرا سلاماﷲعلیها معرفی گردیده و در انتها دربارهی تاریخ بقیع، بحث مختصری ارائه شده است. در فصل دوم، برخی مساجد و مکانهای مقدس دیگر مدینهی منوره مانند مسجد قبا و مشربهی امّابراهیم سلاماﷲعلیها معرفی شده و فضیلت آنها موردبحث قرار گرفته است. در فصل سوم نیز بحث وداع با مدینه و سیرهی حسینی در این وداع به میان آمده است.
بخش دوم به معرفت به حج و عمره اختصاص دارد. در فصل اول در مورد معرفت به فضایل حج و عمره بحث شده و مؤلف کوشیده بین روایاتی که ثواب حج را برتر از صدقه دانستهاند و روایاتی که صدقه دادن را برتر از چند حج میدانند جمع کند. در فصل دوم دربارهی دعا برای تشرف به حج بحث شده و ادعیهی مختلفی در این باره معرفی گردیده است. در فصل سوم، نویسنده مکهی مکرمه را بهعنوان دیار حج و عمره معرفی کرده است. نخست دربارهی شرافت شهر مکه بحث شده، سپس جایگاه والای کعبهی معظمه موردبحث قرار گرفته، در گام بعد دربارهی فضایل و تاریخچهی بخشهای مختلف کعبه مانند حجرالاسود، حطیم، باب کعبه، مقام ابراهیم، حجر اسماعیل، مستجار، رکن یمانی در آینهی روایات سخن به میان آمده است.
جلد دوم:
بخش سوم به بحث پیرامون اعمال و آداب حج اختصاص دارد. به این منظور در فصل اول، گامبهگام اعمال مشترک حج و عمره و سپس اعمال خاص حج مورد بررسی قرار گرفته است اعمالی از قبیل تلبیه، احرام، آداب مسجدالحرام و روبرو شدن با کعبهی معظمه، طواف و سعی یکییکی بحث شده است. در فصل دوم، اعمال حج محور گفتگوست و بر صحرای عرفات و روز عرفه، مشعر، منا و قربانی تمرکز شده و در انتها در مورد قبولی حج بحث مختصری مطرح شده است. محور اساسی در بحثهای مذکور، پرداختن به حکمتهای پشت پرده در اعمال و آداب و اماکن است که از زبان روایات اهل وحی علیهمالسّلام مطرح گردیده. بهعلاوه دو محور همواره در این دو جلد موردتوجه بوده است: یکی تذکر به این که این سفر، سفری به خاکساری و برای عرض بندگی و ابراز فقر و نیازمندی به خداوند متعال است و دوم تذکر به وجود مقدس سیدالشهدا علیهالسّلام و ارتباط این سفر الهی با زیارت آن حضرت و یادآوری مصائب آن بزرگوار ... .