مجالس حسینی 6

درجات دوست‌داران

دانلود فهرست، مقدمه و فصل اول
image
توضیحات

این کتاب بر اساس روایتی شریف از امام صادق علیه‌السّلام شکل‌گرفته که محبان اهل‌بیت علیهم‌السّلام را به سه درجه تقسیم می‌کنند:

درجه‌ی اول که پایین‌ترین دسته هستند کسانی‌اند که موالی خود را در ظاهر و آشکار دوست دارند اما در نهان، بهره‌ای از محبت ایشان ندارند (نمط اسفل). گروه دوم کسانی‌اند که موالی خود را در نهان دوست می‌دارند اما در اظهار آن کمبود دارند (نمط اوسط)؛ و گروه سوم و بالاترین درجه مربوط به افراد برگزیده‌ای است که در آشکار و نهان اهل محبت اهل‌بیت علیهم‌السّلام هستند (نمط اعلی).

کسانی که در بالاترین درجه قرار دارند ویژگی‌های بارز و حساسی را دارا هستند که از میان آنها می‌توان به مصون ماندنشان در برابر حب دنیا و دوری از شیفتگی در برابر آن، اشاره کرد. به همین مناسبت در این گفتارها هشت مورد از مصادیق حب دنیا که در روایات به آن تصریح شده، برشمرده شده و در مورد تک‌تک آنها بحث روایی صورت‌گرفته است. این موارد عبارت‌اند از: محبت به زنان (شهوت جنسی)، حب ریاست، حب راحتی و تن‌پروری، برتری دوستی، حب مال و ثروت، حب کلام، حب خواب و حب غذا و طعام. 

اما خصوصیت مهم دیگر این گروه آن است که موحدان حقیقی به شمار آمده‌اند و خصوصیات اهل توحید از جمله: خودشناسی عمیق، توکل و استخاره و صبر و شکر در ایشان تجلی کرده است که هریک از این ویژگی‌ها نیز به‌تناسب مورد بحث‌وبررسی قرار گرفته‌اند. 

در مورد ویژگی‌های نمط اوسط نیز بحث شده و ویژگی‌های آنها همانند اهل روزه بودن، شب‌زنده‌داری و اهل سلم و انقیاد بودن، موردتوجه و بحث قرار گرفته است.

 در بخش پایانی کتاب به طور مبسوط درباره‌ی حب کلام و عوارض زشت آن چون بددهانی، فحاشی، دروغ، دوزبانه بودن، سخن‌چینی، افشای سر، اهانت به مؤمن و مراء بحث شده است. نیز بحث حساس حب علو به‌دقت ریشه‌یابی شده و مراحل برتری دوستی، خودبرتربینی و برتری‌جویی به تفکیک موردبحث قرار گرفته و مختصات آن از منابع غنی روایات اهل‌بیت علیهم‌السّلام استخراج شده است. این کتاب می‌کوشد اهمیت سرمایه محبت اهل‌بیت علیهم‌السّلام را گوشزد کند و به مخاطب برای حفظ و ارتقای بیشتر آن یاری رساند.