در این کتاب، روایتی شریف از وجود مقدس نبی اکرم صلیاللهعلیهوآله محور گفتگو قرار گرفته است که در مورد محبت اهلبیت علیهمالسّلام و برکات دهگانهی آن سخن گفته است.
نخستین نکتهی جالبتوجه اینکه آن حضرت، محبت خود و فرزندانشان را «صنع الهی» میدانند که از معادن فضل الهی، پیش از تولد چون باران بر پیمانهی دلها میبارد و یکی از مهمترین رزقهای معنوی بهحساب میآید که انسان بیاختیار و به فضل الهی، بدون آنکه استحقاقی داشته باشد از آن برخوردار میشود.
ده خصلتی که از این روزی بینظیر ناشی میشوند ازاینقرارند:
۱) زهد: محب اهلبیت علیهمالسّلام اهل بیرغبتی به دنیاست و دنیا دلش را نبرده، بلکه آن را به چشم سراب و ابزار فریب شیطان میبیند و از آن بهقدر کفایت بهره میبرد. او این ویژگی را آنقدر مهم میداند که برای دستیابی به آن، زمینهچینی و برنامهریزی میکند و خود را به تقید نسبت به آن وامیدارد(تزهد).
۲) حرص بر عمل: محب اهلبیت علیهمالسّلام به همان اندازه که از دنیا و فریفتگی به زیورهای آن دور میشود، به دستیابی به ثواب الهی اشتیاق دارد؛ لذا بهجای حرص نسبت به دنیا، برای عمل به بندگی خدا حریص است.
۳) ورع در دین: محب اهلبیت علیهمالسّلام بهخاطر پیوستگی به آن بزرگواران، اهل احتیاط نسبت به حدود الهی میشود و میهراسد که مبادا از خطقرمزهای خدا، قدمی جلوتر بگذارد.
۴) رغبت به عبادت: بیرغبتی به دنیا باعث میشود شوق به عبادت در قلب محب رشد کند. مواردی چون زیارت، نماز شب، نماز اول وقت و ... بهعنوانمثالهایی برای عبادات مطرح شدهاند.
۵) توبهی قبل از مرگ: ورع محب اهلبیت علیهمالسّلام باعث میشود که اگر جایی پایش لغزید بهسرعت در پی جبران مافات باشد و بکوشد آنچه ازدستداده را دوباره به کف آورد. به همین خاطر نسبت به هیچ گناهی به خود مجوز نمیدهد و با اهمال نسبت به آن برخورد نمیکند.
۶) نشاط برای شبزندهداری: محب اهلبیت علیهمالسّلام دوست میدارد که با خدا و اولیای خاص وی، انس بگیرد و خلوت کند. به همین خاطر نیمههای شب برای وی فرصت مغتنمی بهحساب میآید. خداوند نیز در ازای این الفتهای شبانه، برایش بهرههایی تدارک میبیند که فراتر از حد بیان است.
۷) وقتی محب اهلبیت علیهمالسّلام از دام دنیا رها شد و به دنیا بیرغبت گردید، نسبت به آنچه در دست مردم است چشم امید ندارد و طمع خود را از اینکه به داشتههایی شبیه دیگران دست پیدا کند، میبرد و اینگونه به عزت و مناعت طبع و استغنا از مردم دست مییابد.
۸) تقوا ویژگی دیگر محب اهلبیت علیهمالسّلام است که با دارابودن آن، حریم حلال و حرام الهی برایش بسیار مهم میشود و با تمام قوت میکوشد که به آن وفادار بماند؛ لذا از عمر خود حداکثر استفاده در این زمینه را میکند.
۹) بغض دنیا روی دیگر سکهی محبت به خدا و اولیای خدا و شوق به آخرت است. کسی که دل در گرو محبت خدا دارد، دنیایی را که دور از رحمت خداست دشمن میدارد؛ چون میداند که او را از تقرب به محبوبش دور میسازد و با محبت او قابل جمع نمیباشد.
۱۰) سخاوت یکی از مهمترین ویژگیهای اخلاقی برخاسته از محبت اهلبیت علیهمالسّلام است که از نشانههای اهل ایمان شمرده شده و کسی که به درخت آن بیاویزد، نزد مردم و خدا عزیز میشود و به شاخهای آویخته که نهایتاً او را با بهشت رهنمون میشود.
امید که خود این روزی بیمانند و برکات شیرین آن بیشازپیش نصیب همهی ما شود.