«سلسله مباحث اعتقادی» عنوان مجموعهای است که به توفیق الهی بر آن است یک دورهی کامل از سطح نخست معارف اهلبیت علیهمالسّلام را در قالب یک نظام منسجم ارائه نماید.
بهعنوان نخستین حلقه، به بحث نور علم و در قالب حلقه دوم به نور عقل پرداخته شده است؛ به این خاطر که تلقی صحیح نسبت به «نور» در معارف اعتقادی، خصوصاً مباحث توحیدی، نقش محوری ایفا میکند.
در این کتاب، با ورودی نو به مباحث و با استناد به عبارات طرفداران علوم بشری، نخست «وجدان و بداهت» بهعنوان میزان سنجش صحتوسقم نظریات معرفتشناسانه ارائه شده و سپس با همین رویکرد، سعی شده که دیدگاه صحیح در مورد شناخت، از رهگذر بررسی و نقد رویکردهای فلسفی در این زمینه، استخراج شود.
پس از بررسی تئوری علم حصولی و علم حضوری، نور بودن و عین کشف بودن علم، با تذکرات وجدانی تثبیت شده و پس از بررسی رابطهی آن با حواس و حافظه، بحث بسیار مهم «خودمعیار بودن علم» مطرح گردیده که اساس و بنیان معرفتشناسی معارفی بهحساب میآید، حجیت علم را تضمین میکند و همچنین حجیت فطرت عقلایی را بنیان میگذارد. مهم این است که در این مباحث، صرفاً به تذکرات وجدانی اکتفا نشده و دریافتهای بدیهی از دل تعابیر روایات شریف اهلبیت علیهمالسّلام استخراج شده است.
بحث محوری دیگر «علو مرتبهی نور علم» است که در شکلگیری دید صحیح نسبت به نور، نقش حیاتی ایفا میکند. همچنین بحث «علم بلامعلوم» که یکی از عناوین بحثبرانگیز در چالشهای معارفی و فلسفی است، با بیانی وجدانی مورد بررسی قرار گرفته است.
یکی دیگر از ویژگیهای برجستهی حلقهی علم این است که در آن صرفاً به مباحث نظری اکتفا نشده بلکه عناوینی چون «شیوهی تعلم علم» و «بایستهها و نبایستههای اخلاقی و عملی طلب علم» در آینهی آیات و روایات موردبحث قرارگرفته که میتواند در جهت سلوک رفتاری نیز چراغ راهی برای متعلمان علوم الهی باشد.