این کتاب پژوهشی دربارهی ابعاد مختلف زیارت اهلبیت علیهمالسّلام بهعنوان یک عبادت مهم میباشد. چهار بخش کتاب حاضر را در قالب چهار گام معرفی میکنیم:
گام اول - معرفت: این مرحله نخستین گام در طریق زیارت است و روح و جان عمل زائر محسوب میشود. این معرفت، متعلقهای متعددی دارد که «معرفت به مزور»، «معرفت به زیارت» و «معرفت به آثار و برکات آن» از آن جمله هستند. هر یک از این معرفتها به طور جداگانه، در طی سه فصل بخش اول موردبحث قرار گرفتهاند.
گام دوم - نیت و همت: در گام دوم اهمیت نیت و رابطهی آن با معرفت، ابتدا به طور عام و سپس در خصوص زیارت کاویده شده و آنگاه حالات مختلف زیارت با قصد قربت و بدون آن مورد بررسی قرار گرفته است. همهی اینها به علاوهی توضیح جلوههای مختلف نیت در زیارت، فصل اول این بخش را تشکیل میدهند.
پس از تحقق نیت - که خود عمل اختیاری قلبی است - نوبت به فراهمآوردن مقدمات عملی زیارت میرسد که در فصل دوم تحت عنوان «همت» از ارزش و اهمیت آن سخن گفتیم.
گام سوم - آداب و اعمال: گام بعدی در زیارت، رعایت آداب و اعمالی است که زائر به دلالت عقل و وحی در مییابد. موضوع سخن در فصل اول از این بخش، همین آداب زیارت است. دومین فصل به بررسی برخی محورهای مهم و زیبا در زیارتهای مأثور اهلبیت علیهمالسّلام اختصاص یافته است و در آخرین فصل این بخش به کاوش دربارهی «زیارت به نیابت» پرداختهایم.
گام چهارم - قبولی: بیتردید قبولی زیارت بیشترین دغدغهی یک زائر آگاه را تشکیل میدهد و همهی امید او از زحمتی که در این مسیر متحمل شده در این آرمان، تجلی مییابد. این شاخصهی حساس در هر عبادتی مطرح است و اختصاص به زیارت ندارد؛ بنابراین شایسته است که به طور مطلق مورد بررسی قرار گیرد. بخش چهارم این کتاب به این مهم اختصاص یافته است که نوعاً در مقولهی زیارت کمتر مورد عنایت قرار میگیرد. نظر به اهمیت شایان این بحث نیز غفلت غالب افراد از آن در نوع عبادات، خصوصاً زیارت اهلبیت علیهمالسّلام، حجم این بخش، مفصلتر از سایر بخشها شده است. محتوای بخش پایانی کتاب، مستقل از بحث زیارت قابلمطالعه و پیگیری است و از خوانندگان محترم استدعا میشود که توجه افزونی به این قسمت مبذول فرمایند. مطالبی که در شش فصل از این بخش ارائه شده، میتواند اخلاق و رفتار زائر را بهکلی متحول سازد و به همین جهت، سازندهترین بعد زیارتی را مبانی و راهکارهای قبولی آن، تشکیل میدهد.